Bezoeken

Mark Roermond

Proef de oudheid van Roermond vanaf een terrasje op de Markt met uitzicht op de Sint Christoffelkathedraal en het Stadhuis, waar om 12.00 uur de beelden van het carillon ronddraaien. Elke zaterdag is de Markt de hotspot van Roermond, doordat hier de goedbezochte weekmarkt plaatsvindt.

Carillon RoermondStadhuis

Al in 1399 wordt er gesproken van een 'raithuys' aan de Markt in Roermond. Op 16 juli 1554 legde een stadsbrand de binnenstad in de as en verwoestte ook het Stadhuis. Het werd de jaren daarop herbouwd. Rond 1700 kreeg het Stadhuis een grote verbouwing met de huidige voorgevel.

Het Carillon vormt de kroon op het Stadhuis. In het torentje van het stadhuis bevindt zich een beiaard waar bovenop draaiende beelden voorbijkomen. Deze groep bewegende beelden draait elke middag om 12.00 uur rond de toren. De 49 klokken tellende beiaard met het daarop ronddraaiende beeldenspel staan symbool voor het historische & stedelijk karakter van Roermond.

Het Stadhuis is slechts een aantal keer per jaar te bezoeken onder begeleiding van een VVV-gids. Bezoek de website van VVV Midden-Limburg voor meer informatie of bezoek de winkel van VVV Midden-Limburg (Markt 17)als je in Roermond bent.

St. Christoffel Kathedraal RoermondDe Sint-Christoffelkathedraal
Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. In de kathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. Het huidige bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland. De grenzen van het bisdom lopen gelijk met die van de provincie Limburg.

De oudste resten van bewoning in Roermond zijn gevonden aan de voet van de huidige kathedraaltoren. Rond 1200 werd er steeds meer bij gebouwd en werd er op deze plek de eerste parochiekerk gebouwd met Sint Christoffel als patroonheilige. Christoffel was een reus die volgens de legende bijna bezweek toen hij het Christuskind over een rivier droeg. Op de kathedraal staat een groot gouden beeld van Sint-Christoffel met Christus op zijn schouder. Christoffel is de patroonheilige van Roermond en wordt in de volksmond "Sjtuf" genoemd. Roermond heeft de enige Sint-Christoffelkathedraal ter wereld. 

Bezoek de kathedraal (dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur, de entree is gratis) en ontdek diverse kunstwerken, historisch belangrijke voorwerpen, de Bisschopszetel en aanschouw de vele glas-in-loodramen.

★TIP★ Beklim de toren van de kathedraal
De toren van de Kathedraal is ruim 80 meter hoog. Op 75 meter hoogte bevindt zich de zogeheten omgang. In de open lucht kan hier rondom de torenspits gelopen worden en kun je genieten van een prachtig uitzicht op Roermond en Midden-LImburg. De toren van de kathedraal is in de maanden april t/m oktober te beklimmen op zaterdag om 14.30 uur en 15.30 uur. De beklimming duurt (heen en terug) zo’n 40 minuten en telt rond de 265 treden. Onderweg worden er korte stops gemaakt bij het concertorgel, de vijf majestueuze klokken en het voormalige platte dak. 

De Markt Roermond