Bezoeken

Stadswandelingen Roermond

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende stadswandelingen die u kunt doen in de historische stad Roermond.

Bevrijdingswandeling Roermond
Deze wandeling is speciaal samengesteld door VVV Midden-Limburg. Aan de hand van een plattegrond met routebeschijrving, verhalen en foto's van de Tweede Wereldoorlog, wordt het verhaal van Roermond in de maanden voor en na de bevrijding op 1 maart 1945 verteld.

VVV wandeling: Roermond Monumentenstad
Deze stadswandeling leidt langs de vele monumenten die Roermond rijk is. Niet alleen voor een eerste, maar ook voor een nadere kennismaking met de historische binnenstad van Roermond en haar vele, eeuwenoude monumenten is deze wandeling bij uitstek geschikt. De wandeling gaat door een stad met oude statige huizen, kerken, de Markt, het Munsterplein en Roerkade. Tijdens de wandeling wordt ook het interieur van één kerk (St. Christoffelkathedraal, Munsterkerk, Caroluskapel of Synagoge) bezichtigd. 

Graf met de Handjes RoermondRondleiding ‘Den Aaje Kirkhoaf’
De Stichting Oude Kerkhof geeft jaarlijks een aantal gratis rondleidingen over de uit 1785 stammende stadsbegraafplaats "Nabij Kapel in "t Zand", zoals de officiële benaming luidt.  Gedurende de twee uur durende rondleiding zullen alle vijf geloofsgedeelten en daarmee markante laatste rustplaatsen en locaties van dit Rijksmonument worden bezocht. De duidelijke zichtbare indeling in religieuze gedeelten, de begraafklassen, het relatief grote aantal grafkelders (53!), het vele smeed-en gietijzer, de talrijke monumentale graven en de bijzondere flora maken "den Aje Kirkhaof" een monumentale dodenakker van formaat. 

Themawandelingen
Naast de hierboven vermelde stadswandeling bestaat de mogelijkheid om een keuze te maken uit meer dan 30 themawandelingen die een bepaald specifiek aspect van de historische stad Roermond uitgebreid behandelen. Voor meer informatie kunt terecht op de pagina van VVV Midden-Limburg Wandelingen in Roermond en op de pagina Themawandelingen in Roermond.

Populaire (groeps)wandelingen zijn:

Roermond: Stad van bouwmeester Cuypers Deze wandeling belicht het leven en de werken van Roermonds beroemdste zoon, Pierre Cuypers (1827-1921), en de rijke kunstnijverheid in de stad.
Roermond: Stad van architectuur Deze wandeling leidt langs de talrijke, zeer diverse architectuurstijlen van acht eeuwen bouw in de stad.
Roermond: Op bezoek bij de Stadsbeiaard Altijd al eens willen weten hoe het bespelen van een carillon in zijn werk gaat? Dat kan nu tijdens deze speciale wandeling waarbij een bezoek wordt gebracht aan het stadhuis en de beiaardier.
Roermond Interactieve Monumentenroute Een stadswandeling die je loopt met je smartphone, waarbij je op 23 punten via geluidsfragmenten, aanvullende foto's en tekst wordt geïnformeerd over de monumenten.