Nieuws

Een toegankelijk Roermond

Een stadswandeling zonder belemmeringen, dwars door Roermond: vandaag is die gepresenteerd als onderdeel van de Week van de Toegankelijkheid. Mensen met een beperking, maar ook met bijvoorbeeld een kinderwagen, kunnen zo gemakkelijk genieten van al het moois dat Roermond te bieden heeft. Verder is geïnventariseerd welke horecagelegenheden het best toegankelijk zijn. Dat leverde verschillende positieve voorbeelden op, waarbij Theaterhotel de Oranjerie het beste scoorde.

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid. Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Dit kan beter. De Week van de Toegankelijkheid staat dit jaar daarom in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt.

Wethouder Marianne Smitsmans: “De kunst is om niet met het vingertje te wijzen, maar vooral de goede voorbeelden te laten zien. Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel hindernissen er in het dagelijks leven zijn. Bewustwording is hier echt het sleutelwoord!”

Toegankelijke stadswandeling
Iedereen moet kunnen genieten van mooie binnensteden, interessante plekken en wetenswaardigheden; zónder dat dit belemmeringen oplevert. VVV Roermond/Limburg Marketing heeft daarom in samenwerking met het Stichting Gehandicapten Platform Roermond (SGPR) een ‘Wandelroute toegankelijk Roermond’ gemaakt. Het eerste exemplaar werd donderdag 4 oktober in ontvangst genomen door Chantal Aspers, speelster van rolstoeltennis. De wandeling is onder andere te verkrijgen bij de VVV aan de Markt.

Toegankelijke drink- en eetgelegenheden
Natuurlijk is iedereen overal welkom, maar soms is er net iets meer nodig voordat mensen ook werkelijk aan tafel kunnen gaan. In een toegankelijke horecagelegenheid wordt rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden van alle gasten, dus ook met die van mensen met een beperking. In samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland heeft de SGPR de Roermondse horeca getoetst op hun toegankelijkheid. Daaruit kwamen 12 horecagelegenheden naar voren die het goed doen, waaronder Theaterhotel de Oranjerie. 

Norbert van Dooren, bestuurslid van SGPR: “In deze gelegenheid zie je bijvoorbeeld dat de entreedeuren vanzelf opengaan, maar ook andere ruimtes in het gebouw goed toegankelijk zijn en je kunt gemakkelijk met een rolstoel aan tafel gaan zitten. Er zijn meer goede voorbeelden van toegankelijke horecagelegenheden. We hopen dat zij de nieuwe ambassadeurs worden en hun collega’s inspireren om óók hun toegankelijkheid te verbeteren.”