Nieuws

Reuzenoptocht Roermond 2018

Op zondag 9 september vormt het historisch centrum van Roermond het decor voor de 7e Historische Stoet. Oftewel een reuzenoptocht, waarin reuzen een prominente rol spelen.

Als centraal thema is gekozen voor “Maria Theresia” (1717-1780), keizerin van Oostenrijk. Tijdens de periode dat Roermond onder de Oostenrijkse heerschappij viel (1715-1795) is in 1764 de Stenen Brug ingestort door hoog water in de Roer. In 1771 is de brug volledig hersteld. De kosten van dit herstel zijn destijds gedragen door Maria Theresa. Vandaar dat de Stenen Brug ook de Maria Theresiabrug wordt genoemd.

In de uitwerking van het thema wordt vooral de huwelijkspolitiek van Maria Theresia belicht. Met het uithuwelijken van haar kinderen probeerde Maria Theresia de machtspositie van het Huis Habsburg over grote delen van Europa in stand te houden en zelfs uit te breiden.

Route
In de binnenstad is een route uitgezet van ongeveer 1,5 km, waarlangs het publiek kan genieten van reuzen uit diverse landen, van historische groepen en verschillende muziekgezelschappen. De optocht vindt plaats onder toeziend oog van onze Roermondse Reus en patroonheilige “Christoffel” (Sjtuf).

Het initiatief voor de Reuzenoptocht Roermond 2018 is genomen door de vereniging ’t Remunjse Reuzengilde Roermond dat in 2018 haar 35-jarig bestaan viert. De laatste historische stoet dateert van 2006. Het streven is om iedere vijf jaar een historische stoet in Roermond te organiseren.