Over Roermond

Rijke geschiedenis

Vlag Roermond De Limburgse stad Roermond dankt zijn rijke historie voornamelijk aan de centrale ligging in de Euregio. Roermond  ligt aan de samenvloeiing van de Roer en Maas en kreeg in 1232  stadsrechten. In de late middeleeuwen was Roermond een  belangrijke handelsstad, namelijk een Hanzestad. Ook was  Roermond een van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre.

De Bisschopstad van Limburg heeft een beschermd stadsgezicht en  heeft een schat aan historische bouwwerken en monumenten. Door de eeuwen heen is Roermond bestuurd door vijf verschillende landen: Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden. Wie goed kijkt ziet nog invloeden van deze heersers terug in de Roermondse binnenstad.

Dr. Pierre CuypersPierre Cuypers Standbeeld Roermond
De invloed van dr. Pierre Cuypers, verreweg de beroemdste Roermondenaar, is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien. Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft hij veel kerken en gebouwen in Nederland - maar ook in het buitenland - op zijn naam staan. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen en gebruikte hierbij vernieuwende technieken. Bouwwerken in Roermond van zijn hand zijn de Kiosk, het Munsterplein en het Kruiswegpark. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse troonzaal.

Zijn voormalig woonhuis en atelier/werkplaats is - met behoud van de oude elementen - verbouwd tot het Cuypershuis Roermond. In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Bovendien was een groot deel ervan bestemd voor ateliers. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Het Cuypershuis is een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en daarnaast hedendaagse vormgeving. Een aanrader voor iedereen die meer willen weten over deze Roermondse icoon. 

Historiehuis Roermond
Wilt u meer weten over de geschiedenis van Roermond? Bijvoorbeeld over de Romeinse oorsprong, de grootste heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Dan kunt u terecht in het Historiehuis. Het Historiehuis is gratis te bezoeken in het gebouw van de Bibliotheek Bibliorura.